Rólam/About me 

Szak Enikő vagyok, a SMILING PEARLS kennel alapítója

A kutyás életem saját kutyával TRIXIvel indult, akivel elkezdtem járni a Népszigeti Kutyaiskolába. Hamarosan oktató, majd iskolavezető lettem a kutyasuliban. Elvégeztem a Habilitációs kutyakiképző tanfolyamot. A szamojéd fajtával is itt kerültem kapcsolatba. Szerelem volt első látásra.

Amikor megkaptam INKÁT, egy egészen új oldalát ismertem meg a kutyázásnak. Belekóstolhattam a terelésbe, a kiállítások világába, és egy picit a szánhúzásba is.

A Severnaya-sam kennelnek köszönhetően az első nálam született alom, a W-alom megadta az utolsó lökést is a tenyésztés felé. INKA fantasztikus anyának bizonyult. gondoskodó, kedves, alapos. Egy kölyök sem kaphatna jobb példaképet nála. Így ő lett a kennelem névadója is.

A fajta külleme is lenyűgöző, de ha valakinek van lehetősége megismerni a fajta természetét, simulékonyságát, kedvességét, érzékenységét, aktivitását, humorát, az végleg megfertőződik a szamiszerelemmel.

Az én kutyáim a standardon belül nagyobbak, erős csontozatúak, nem túl hosszú szőrrel, amit meglepően könnyen lehet kezelni. Erejük révén kiváló munkaképességgel rendelkeznek mind a terelés, mind a húzósportok tekintetében, mozgásigényük miatt kifejezetten aktív életet élő gazdik ideális társai.

A szamojéd különösen alkalmas terápiás munkára, rendkívül barátságos és emberszerető természete minden emberrel szembeni agressziótól mentes.

Házőrzésre pont ezért teljesen alkalmatlan, maximum jelzi a közeledő embereket.

Igényli a családdal való szoros kapcsolatot, de imádja a kertet, a szabad levegőt. Lakásban csak olyanok tartsák, akik cserébe napi szinten 1,5-2,5 órás hosszú, intenzív mozgást tudnak biztosítani számára!

My name is Enikő Szak,

I am the founder of the kennel SMILING PEARLS

I am a dog trainer, a professional therapy dog trainer. I live, work, breed Samoyeds. If you meet them, they would surely touch your heart and soul. Beautiful breed.

As I got my INKA, and we had our first litter in co-operation with Severnaya-sam Kennel, it was easy to recognize, that she is a very good mother. provider, nice, thorough. There is no better role model of a mother for a puppy. So her name was the inspiration for our kennel-name.

My dogs are somewhat bigger in size, and heavy-boned in the standard, with not too long but surprisingly easy care coat. They have the power and the temperament to sled sport, herding. They are because of their need of activity ideal for active people, or sportsmen.

As a professional therapy-dog trainer, I found this breed excellent for therapy-work, they are very gentle and patient with people, children. There is absolutely no aggression in them against people, so they are unable to protect the house, but very good at giving signals for anything that happens outside.

They need to be close to their family, they are real family members, but they love to be also outside in the garden.

They can be kept in a flat, but be sure you are able to grant them at least 1,5-2,5 hours long and intensive walks outside on a Daily basis!